E-BIKE TIPS voor in de Winter
Door kou, regen en strooizout heeft uw e-bike in de wintermaanden heel wat te verduren. Wilt u ook tijdens de koudere dagen optimaal gebruik blijven maken van uw fiets, dan is goed onderhoud van belang. Maar ook als u uw e-bike wat vaker en langer laat staan, is het belangrijk om uw fiets zo nu en dan te verzorgen. Zo kunt u er op zonnigere dagen weer heerlijk op uit trekken. Onderstaande tips helpen u uw elektrische fiets in topconditie te houden.
Wees extra lief voor uw accu in de wintermaanden
Door de kou neemt de capaciteit van de accu van uw e-bike en daarmee ook de actieradius af. Net als bij uw auto of telefoon is de accu zwakker bij lagere temperaturen. Er is dus niet meteen iets aan de hand met uw fiets; de afnemende actieradius is puur een gevolg van de lager wordende temperaturen. Met deze tips gaat uw accu zo lang mogelijk mee:
- Bewaar de accu van uw elektrische fiets altijd op een droge plek waar het niet kouder wordt dan 10℃ en niet warmer dan 30℃, het liefst op kamertemperatuur.
- Laad de accu het liefst op kamertemperatuur op, bij koud weer duurt het laden een stuk langer;
- Zorg dat u de accu losgekoppeld van de lader bewaart. Dit geldt niet voor accu’s van ION fietsen. Heeft u een ION motor? Dan kunt u de accu beter wel aan de lader laten staan.
- Berg de accu niet leeg op, maar het liefst minimaal 80% vol;
- Laad de accu minimaal om de maand op als u deze voor langere tijd niet gebruikt;
- Let op: Door een leeg gereden accu in de kou op te bergen kunt u diepontlading in de hand werken. Hierbij raakt de accu als het ware te leeg, waardoor de actieradius sterk afneemt en de accu beschadigt.
- Als u een LCD-display heeft, kan deze tijdens koude dagen trager reageren dan gebruikelijk. Heeft u een afneembaar display? Bewaar deze dan ook binnen als temperaturen dalen tot het vriespunt. Dit voorkomt beschadiging.
Raadpleeg bij twijfel altijd even de handleiding van uw e-bike. Heeft U deze niet bij de hand? Geen probleem, bezoek dan de website van uw fietsmerk. Hier zijn alle recente handleidingen te downloaden.
Tip:
Heeft u een fiets met een Bosch Active of Performance motor? Dan kunt u uw accu extra goed beschermen tegen weersinvloeden met een Bosch Accuhoes. De accu krijgt zo als het ware een extra jasje aan, die de accu veel beter op temperatuur zal houden. De accu is zo beter bestand tegen kou, hitte en krassen of andere beschadigingen.
Val op in het donker
Fietst u door in de wintermaanden, controleer dan regelmatig of uw verlichting in orde is. Het is belangrijk om goed op te vallen in de donkere dagen en fijn om zelf ook wat te zien op slecht verlichte fietspaden, zeker als het zicht ook minder is door winterse neerslag. Controleer of de batterijen of elektrische verlichtingssystemen nog goed functioneren. Mocht uw verlichting aan vervanging toe zijn, of zoekt u aanvullende lampen, bekijk dan het aanbod aan fietsverlichting in onze winkel of op onze webshop.
Winterbanden
Bij auto’s is het de normaalste zaak van de wereld dat u zodra het winter begint te worden uw banden omwisselt. Ook voor fietsen is het steeds gebruikelijker om winterbanden te gebruiken zodra het glad wordt. Deze banden hebben een zogenaamd ‘lamellen profiel’ en zijn gemaakt van een zachter rubber waardoor ze veel meer grip bieden op sneeuw en ijs. Dit geeft meer zekerheid bij het nemen van bochten en helpt natuurlijk bij het remmen. Naast het gebruik van deze banden is het aan te bevelen om uw voorremmen wat minder te gebruiken en om wat minder vlot te rijden.
Schoonmaken
Omdat vuil, zout en nattigheid uw fiets op termijn kunnen beschadigen, zijn er allerlei middelen op de markt om uw fiets te beschermen. Met name de wielen hebben het zwaar te verduren in de winter. De velgen en spaken raken aangetast door vocht en pekel en kunnen vast komen te zitten. Hierdoor is het later niet meer mogelijk om een spaak te spannen waardoor deze vervangen zal moeten worden bij een slag in het wiel. Dit is eenvoudig te voorkomen door uw wielen regelmatig goed schoon te maken en een drupje olie op de spaaknippels te doen.
Fietsen met een open- of halfopen kettingkast waarbij de ketting en tandwielen worden blootgesteld aan het weer en vuil op straat hebben in de winter maximale verzorging nodig om gangbaar te blijven. De bewegende delen kunt u eerst schoonmaken met een ontvetter. Door de onderdelen daarna in te vetten met een passend smeermiddel voorkomt u beschadigingen en roest. Ook de rest van uw fiets kunt u beschermen door deze met een waxspray te behandelen. Vuil krijgt hierdoor minder de kans om vast te blijven zitten en uw fiets te beschadigen. Als u uw fiets voor de winter op deze manier behandelt, zult u merken dat na gebruik afspoelen met lauwwarm water genoeg is om uw fiets na het rijden schoon te maken. In het geval van een fiets zonder kettingkast is het goed om de ketting altijd nog even met onze kettingspray of kettingwax in te sprayen of te druppelen. Zorg ervoor dat u de fiets en ketting altijd volledig droog maakt met een pluisvrije doek voordat u de fiets met wax insprayt of de ketting smeert, anders blijft het vocht onder de beschermende laag zitten.
Tips om aan de slag te gaan:
Schoonmaken, smeren en beschermen; in onze winkel verkopen wij de gehele serie van “Van Boxel smeermiddelen (made by Morgan Blue*) Hier vind U alles wat u nodig heeft om uw e-bike goed te verwennen. Daarnaast is de E-bike Connection Spray van Cyclon aan te raden. Deze contactspray beschermt stroomgevoelige verbindingen tegen vocht, roestvorming en corrosie. Niet zelf aan de slag? Natuurlijk kunt u ook voor winteronderhoud terecht bij onze professionele werkplaats. Een afspraak kunt u inplannen via Online planner.