HOE BEPAAL JE DE MAAT VAN EEN KINDERFIETS?

De fietsmaat bepalen van een kinderfiets is lastig. Zeker als de fiets een cadeautje is en dus geheim moet blijven. Hoe bepaal je dan welk framemaat of welke wielmaat je nodig hebt? Wij leggen het je uit in dit artikel, zodat jouw kind na het scheuren van het inpakpapier meteen rond kan rijden.

FIETSMAAT BEPALEN

De fietsmaat bepalen kan op twee manieren: door de binnenbeen lengte op te meten of aan de hand van de kledingmaat. Het is belangrijk dat jouw kind goed met zijn voeten bij de trappers en grond kan. Het zadel van een kinderfiets in hoogte verstelbaar, zodat de fiets langer mee kan.  Koop daarom geen fiets op de groei, maar stel het zadel eventueel hoger of lager af.

 

DE BINNENBEEN LENGTE METEN

Door de binnenbeenlengte op te meten kun je de framemaat bepalen. Zet de voeten 20 cm uit elkaar en meet vanaf de grond tot het kruis. Vermenigvuldig dit getal vervolgens met 0,68 en de uitkomst hiervan is de afmeting van de framemaat dat je nodig hebt voor de kinderfiets.

 

WIELMAAT BEPALEN MET KLEDINGMAAT

Met de kleding maat van jouw kind bepaal je de wielmaat. In het onderstaande maattabel zie je welke inchmaat je voor het wiel nodig hebt bij een bepaalde kledingmaat. Daarachter staat de leeftijdsindicatie. Let op: dit is een indicatie, sommige kinderen zijn groter of kleiner voor hun leeftijd.

Kledingmaat Leeftijdsindicatie Wielmaat
92 2 – 4 jaar 12 inch
98 4 – 5 jaar 14 inch
104 – 110 5 – 6 jaar 16 inch
116 – 128 6 – 9 jaar 20 inch
134 – 140 8 – 10 jaar 24 inch
146 – 152 9 – 12 jaar 26 inch
>158 10 – 12 jaar 28 inch

 

INPAKKEN EN KLAAR

Als je de maten weet kun je de juiste kinderfiets uitkiezen. Ga bijvoorbeeld voor een stoere jongensfiets met daarop de favoriete cartoonhelden van jouw zoon. Of kies voor een mooie roze meisjesfiets voor een echt prinsesje. Daarna hoef je hem alleen nog in te pakken en te verstoppen tot de grote dag.